Precis som att Frankrike har sina vinregioner så har Skottland sina whiskyregioner. Varje företag producerar whiskys av olika kvaliteter så även för nybörjare så är det märkbart på smaken, färgen och aromen. Alla destillerier i Skottland har sin egen historia och säregna traditioner, tillagt med romantiken och mystiken av Skotsk whiskydestillering.
Whiskyregioner i Skottland
Ett besök till ett whiskydestilleri är en oförglömlig och unik erfarenhet, och oavsett var du är i Skottland så finns det ett destilleri i närheten. En resa runt Skottland är inte möjligt för alla, så det hjälper till att få information om vad som kännetecknar varje regions whisky och skräddarsy besök till destillerier för din individuell smak.
Lågländerna (Lowlands)
Låglandsregionen omfattar området från Englandsgränsen och Clydemynningen till Tay’s flodmynning. Det viktigaste kännetecknet för låglandswhisky är dess torra, ljusa smak och färg, främst till följd av det ljusare kornet från lågländerna och att en mindre mängd torv används i tillverkningsprocessen av kornet. Även om de är ljusa har de en söt, nästan fruktig smak och passar bra som aperitif och är perfekt för någon som är ny till skotskt whiskydrickande. Nämnvärda låglandswhiskys är Auchentoshan, Bladnoch och Glen Kinchie.
Högländerna (Highlands)
Det är det största av de skotska regionerna och sträcker sig från gränsen till lågländerna och upp mot nordkusten, och från västkusten till östkusten med alla berg, dalar och hedar däremellan. Det är också den mest komplexa whiskyregionen eftersom den består av subregioner som var och en tillverkar whisky av varierande kvalitet.
Norra höglandet (Northern highlands)
Whisky från norra höglandet tenderar att ha en kraftigare smak med en komplex uppsättning smaker och dofter. Inslag av ljung och kryddor blandas med lätt torvighet och rökighet vilket ger en medelfyllig karaktär. Vissa whiskys har även en svag antydan av salt, kanske på grund av de kustnära destillerierna. Nämnvärda whiskys från norra höglandet är Glenmorangie och Brora.
Södra högländerna (Southern highlands)
Whisky från södra höglandet kännetecknas av sin mildhet. Jorden från de böljande kullarna är ljus och ger därmed en svag kornsmak som utgör huvuddelen av whiskyns smak. Den är också mycket väldoftande och blommig med en mild, söt smak. Hyllade whiskys från södra höglandet är Glengoyne, Edradour och Tullibardine.
Västra högländerna (Western highlands)
Whiskyn från västra höglandet har en mer robust karaktär än dem från andra höglandsregioner. De är något mer torviga än inlandswhisky, har väl avrunda smaker och är mjuka i smaken. Noterbara whiskys från västra höglandet är Oban, Glen Lochy och Ben Nevis.
Speyside
Även om Speyside ligger i högländerna är det klassat som en egen whiskyregion på grund av det stora antalet destillerier. Det här är whiskyns centrum med två tredjedelar av alla skotska destillerier, några av dem är de mest kända i världen. Floder som Spey och Livet strömmar genom Cairngormbergen och dess rena vatten helgas av destillatörer.
Speysidewhisky är lätta och söta, eleganta och komplexa. De är inte lika torviga och har bara en antydan till torvig röksmak. Några Speysidewhiskys är välkända, såsom Glenlivet, Macallan, Glenfiddich och Aberlour.
Campbeltown
Beläget nära Kintyrehalvöns botten finns Campbeltown som en gång var centrum för skotsk whiskytillverkning med omkring 30 destillerier. Nu finns det bara tre kvar. Deras whisky har en distinktiv fyllig ”marin” smak och doft och är bland de minst torviga. De tre Campbeltowndestillerierna är Glengyle, Glen Scotia och Springbank.
Islands
Whiskyfinsmakare anser att ”öregionen” inte är en riktig region. Vissa menar att det inte kan vara en specifik region eftersom några av öarna ligger väldigt långt ifrån varandra, till exempel Arran och Skye, vars whisky har väldigt olika smaker. Men öarna Mull, Jura, Skye, Arran och Orkney utgör ”traditionellt sett” ö-whisky. Alla har torviga, rökiga och fylliga smakämnen men de har markanta skillnader i smak, färg och doft. Kända ö-whiskys inkluderar Tobermory (Mull), Isle of Jura, Talisker (Skye), Highland Park (Orkney) och Arran.
Islay
Islay (uttalas ”aj-lah”) är så känt och älskat av whiskyexperter att det klassas som en egen region trots att det ligger väldigt nära andra whiskytillverkande öar på västkusten. Dess åtta destillerier tillverkar de starkaste whiskysorterna i Skottland och är utmärkande genom deras kraftiga, torvsmaker med inslag av hav, mörka färg och fyllighet. Islay’s välkända whiskys är Bowmore, Bunnahabhain, Lagavulin och Laphroaig.
Bra råd
Skotsk maltwhisky är en väldigt stark alkoholdryck. När man har fått smak för det blir smaklökarna mer tillgängliga för dess fylliga, komplexa smaker och dess mjukhet gör den till ett nöje att dricka. Avnjut ditt glas med whisky på ett ansvarsfullt sätt.