Whiskey typer och sorter

olika sorter av whiskey

Det finns en mängd olika sorter av alkoholhaltiga drycker och mitt ibland dem står whiskeyn ut. Denna hett eftertraktade dryck är gjord av fermenterat spannmål och finns i olika sorter. Till exempel så använder man olika typer av sädesslag när man producerar olika whiskey, såsom korn, maltkorn, majs, vete och råg. Den färdiga produkten lagras sedan oftast i ekfat och blir bättre med åren.

Känn din whiskey – whiskey typer och sorter

Att hitta den rätta sortens whiskey som passar din personliga palett kan vara rätt så utmanande och skapa en hel del förvirring. Listan som följer nedan kan göra det enklare för dig!

Vanlig whiskey (Scotch)

En av de mest populära sorterna av whiskey och är gjord av torvtorkade maltkorn som sedan blir destillerade efter jäsningen. Den destillerade blandningen mixas därefter med kornrågswhiskey. Kornråget destilleras till en 90 procentig alkoholvolym medan den första destillationen av maltkornen till en 70 procentig alkoholvolym. Slutresultatet blir sedan en ljus och mjukt rökig dryck som har sina rötter i Skottland.

Malt whiskey

Denna whiskey är gjord av maltkorn och följer de traditionella metoderna med fermentering och destillation, och den kan köpas nästan överallt. Pannan vari den traditionellt görs är lökformad.

Singel Malt Whiskey

Denna typ av whiskey kommer från ett enda destilleri och är inte blandad med andra typer av whiskey. Den görs endast av maltkorn och bär sitt destilleris signum stolt i sin smak, och som är en smak som är särskild för just det destilleriet. Denna whiskey kan man om man vill blanda med andra sorter om man skulle vilja ha lite variation i smaken av Singel Malt Whiskey.

Vattnad Malt Whiskey (Vatted Malt Whiskey)

Malt whiskey från olika destillerier och som sedan blandas ut med vatten kallas då Vattnad Malt Whiskey. Det finns olika sorters benämningar som utmärker denna whiskey. Leta efter ”Malt”, ”Pure Malt” eller ”Blended Malt” på etiketten för att veta om det är en Vatted Malt.

Ren Whiskey (Straight whiskey)

Denna typ av whiskey destilleras till inget mindre än 80 % alkoholvolym och är känd för sin fulla smak, arom och fyllighet. Den minsta styrkan på den färdiga produkten är 40 % och innehåller inga tillsättningar förutom vatten, samt lämnas att lagras i minst 2 år i svedda ektunnor. Whiskeyn är sedan indelad i vilken säd som är dominant i tillverkningen av den. Till exempel om man använt majs så heter den Straight Corn whiskey och när man använder vete Straight Wheat Whiskey.

Blandad Whiskey (Blended Whiskey)

Blandad Whiskey är ofta en blandning av sädes whiskey och malt whiskey. Eftersom sädes whiskeys oftast anses att vara lägre i smakkvalité så ökar blandningen med malt whiskeyn slutproduktens kvalité. En Blended whiskey är en produkt har sitt ursprung i blandningen av olika sorters whiskeys från olika sorters destilleringar.

Sädes whiskey (Grain Whiskey)

Maltkorn och vanligt korn är förutom sädesslag som majs och vete använda till att producera sädes whiskey. Det var först runt 1930 talet som denna typ av whiskey producerades och var särskilt uppfunnen för syftet av produktion. Den används främst i blended whiskey, men är också god för sig själv.

Fatstark whiskey (Cask Strenght Whiskey)

Fatstark whiskey är en whiskey som man tappar på flaska direkt från tunnan utan att man späder ut den. Alkoholhalten är därför starkare i denna typ av whiskey.

Ren pot still Whiskey (Pure Pot Still Whiskey)

Ren Pot Still Whiskey är en whiskey som är destillerad i en Pot still och är gjord av maltkorn och korn. Det är en irländsk produkt som man hittar endast där.

Råg whiskey (Rye Whiskey)

Råg whiskey är inte så populärt och används främst till att blanda drinkar. Men många whiskeyälskare gillar den dock på grund av dess tunga fyllighet som är gjord av en fermentering av minst 51 % råg.

Bourbon whiskey

Detta är en amerikansk produkt och den finaste starkalkoholen som görs i detta land. Den innehåller minst 51 % korn och är destillerad till inget mindre än 80 % alkoholvolym och lagras sedan i svedda ektunnor. Smaken är söt och fyllig.

Irländsk whiskey

En blandning av hälften havre hälften korn används för att göra denna whiskey. Det finns ingen sötma eller rökighet i den utan den har sin egen smak.

Kanadensisk whiskey

Den kanadensiska whiskeyn produceras främst i Canada och är oftast gjord av korn. Den destilleras till en rätt hög alkoholvolym och den blir sedan, innan den tappas på flaska, filtrerad. Man lagrar den antingen i nya eller gamla tunnor och whiskeyn bör lagras så i minst två år innan man dricker den. Smaken är lite söt och till mesta dels mild.

Boka whiskyprovningar i Stockholm hos oss och hitta din favorit whisky!