Speyside whisky – Whiskyregioner i Skottland

glenlivet-distilleri-speyside

Om du någon gång har velat köpa whisky från systembolaget eller en whiskysajt på nätet så måste du ha sett att whisky kategoriseras efter regioner. Så, hur skiljer sig en Speysidewhisky från en höglandswhisky? Detta är den tredje artikeln som handlar om att utforska produktionsområdena av skotsk whisky. Jag har undersökt låglandsregionen och högländerna. Ett område inom högländerna är Speyside. Att förstå de olika regionerna är samma sak som att uppskatta det unika med skotsk whisky.

Whiskyregioner i Skottland – Speyside

Speyside är ett område i de skotska högländerna som ligger vid floden Spey i Moray, nordöstra Skottland. På grund av det stora antalet destillerier i regionen klassas det som en egen whiskytillverkande region, även om många whiskys från regionen marknadsförs som höglandswhisky. Det finns å andra sidan några likheter mellan Speyside och maltwhisky från höglandet. Det finns omkring 60 destillerier i området och två av de mest kända maltwhiskysorterna, Glenfiddich och Glenlivet är därifrån.

Speysides whiskytillverkningshistoria

Historien om Speyside’s whiskytillverkning är lik den om höglandsregionen. Den första lagliga licensen att tillverka whisky i Skottland beviljades Glenlivet 1824. Förmodligen på grund av den rika jordbruksmarken som var lätt att hantera (till skillnad från bergen i väst). I dag har Speyside några av de bästa och största whiskydestillerierna i Skottland.

Speysidewhiskey

De flesta whiskys som destilleras i Speyside använder en minimal mängd torvrökt korn. Till smaken har de bara en antydan till rökighet. Maltwhiskyn tenderar att vara lätta med övertoner av honung medan vissa destillerier tillverkar kraftigare maltwhisky. Generellt sett kan Speysidewhisky delas upp i två sorter: En är ljus och gräsig medan andra är kraftiga, söta och sherryliknande.

Speyside destillerier

Jag kommer enbart att fokusera på några av de bästa destillerierna i Speyside eftersom där finns för många för att gå in på detaljer om alla.

Glenfiddich

Startades 1886 av William Grant och har förblivit fristående och familjeägt. Det byggdes av honom och hans nio barn och samma lagerlokaler används än i dag. Det ligger nära staden Dufftown – rätt i hjärtat av Speyside. Det är verkligen en gigant inom whiskytillverkningen med omkring 10 000 000 liter alkohol som produceras årligen. All whisky lagras och tappas på flaska i deras egna lokaler. De tillverkar ett antal maltwhiskys, från 12 till 21 år gamla. Det är den huvudsakliga whiskyn som används i Grant’s blandning – som använder en liknande triangelformad flaska till sitt klassiska 12-åriga maltwhisky.

Macallan

Grundades 1824 och betraktas som en klassisk maltwhisky. Det har bytt ägare och namn genom århundradena (det kallades från början Elchiesdestilleriet). Det har ökat i popularitet på grund av sitt maltwhisky på senare år. Det var inte förrän 1970 som det började säljas som ett maltwhisky. Enligt uppgift är den i dag den tredje mest populära maltwhiskyn i världen. Maltwhiskyn lagras endast i tidigare sherryfat från Jerez i Spanien. Det gör den dess söta, distinkta smak.

Glenlivet

Beläget nära staden Tomintoul och var det första lagliga destilleriet i Skottland. Det ligger vid vad som tidigare var ett gårdsdestilleri kallat Upper Drummin. De intilliggande destillerierna som drevs utan vara licensierade blev upprörda över att Glenlivet drevs legalt och dessutom blev mycket framgångsrikt. Så George Smith, ägaren, var tvungen att börja bära pistol som skydd. Det är ett mycket mjukt och lätt Speysidemaltwhisky. Det är den näst mest populära maltwhiskyn i världen och en storsäljare i USA.

Andra nämnvärda destillerier är Balvenie, Aberlour, Cardhu, Cragganmore och Macduff.

Sammanfattningsvis

Speysidewhiskyn är en pärla inom Skottlands malt whisky produktion. Regionen tillverkar maltwhisky med hög kvalitet som passar många smaklökar. Det enda problemet är att bestämma vilken som är din favorit.