Allt om rågwhiskey

rågwhiskey i tunnnor

Uttrycket ”rågwhiskey” kan anspela på flera olika whiskey, vanligtvis beroende på producenten och regionen där de tillverkas. I Amerika bör ”rågwhiskey” framställas med minst 51 % råg, om den ska deklareras som en äkta whiskey gjord på råg. Råget, vanligtvis en typ av vete, är känt för att ge whiskeyn en särskild smak och doft. I Kanada kan dock vilken whiskey som helst, som har liknande smak och lukt och inte nödvändigtvis innehålla den begärda eller föreskrivna koncentrationen av råg, ändå betecknas som en rågwhiskey.

Producering och lagring av rågwhiskey

Mältat korn och majs tillsammans med den nödvändiga procentandelen råg används vanligtvis i Amerika för att producera fin rågwhiskey. Kolat ekfat används i allmänhet för att lagra whiskey. Det andra villkoret för att deklareras som en äkta whiskey gjord på råg är att det inte får destilleras till mer än 160 Proof (alkoholhalts mått), och när det lagrats i kolnade ekfat ska det inte vara över 125 Proof. Det betyder med andra ord att mängden alkohol inte får överstiga 62 % av det totala innehållet. Den whiskey som tillverkas av råg och lagrats i mer än två år kallas ”Straight Rye Whiskey”.

Kanadensisk rågwhiskey

Men i Kanada är whiskey gjord på råg helt annorlunda. Majs tar över som huvudingrediens i stället för råg när den produceras i landet. Även om nästan alla rågwhiskey som produceras i Kanada har en viss procentandel av råg, så finns det vanligen ingen etablerad norm eller regel för den mängd råg som ska användas vid destillering av denna typ av whiskey i Kanada. Följaktligen kan de whiskey som hävdar att de är rågwhiskey och produceras i Kanada innehålla, eller inte innehålla, en signifikant mängd råg. De innehåller emellertid de dofter och smaker som normalt är förknippade med whiskey gjorda av råg som huvudingrediens, och de brukar därför också kallas för rågwhiskey. Nästan alla rågwhiskey som produceras i Kanada använder mindre mängd råg i jämförelse med dess likar och är oftast lagrade i minst tre år. Boka en rekommenderad whiskeyprovning i Stockholm och lär dig allt du behöver veta om whisky.

Rågwhiskeyns utbredning

Rågwhiskey konsumerades vanligtvis i stora mängder i de nordöstra delarna av Amerika, men försvann nästan helt när alkoholförbudet genomfördes och kämpar nu fortfarande för sin comeback sedan dess. För närvarande producerar flera av de mindre kända destillerierna fortfarande olika typer av whiskey framställda särskilt från råg. Dock är inte rågwhiskey lika hett i modet som andra sorters whiskeys som produceras i Amerika såsom Scotch och Bourbon. Gjord från majs är Bourbon rätt mycket sötare än de från råg och är därför ganska populär. Men fortfarande så används rågwhiskey ofta i blandade drinkar och är väldigt omtyckt i hela USA.

Kända märken

Många varumärken av rågwhiskey såsom Old Overholt, den som överlevde under alkoholförbudet, Old Potreo producerad av Anchor Distilling Compant, Russel Reserve Rye av Austin Nichols, Redemption Rye av Bardstown Barrel Selections och Roundstone Rye Whiskey av Catoctin Creek är fortfarande rätt så populära över hela Amerika.