Islay whisky – Whiskeyregioner i Skottland

Laphroaig-islay

Om du någonsin velat handla whisky så kan du ha gått till systembolaget eller besökt en whiskyhandelssajt men blivit förvirrad av de olika regionerna i Skottland? Precis som Frankrike har sina egna vinproducerande regioner så har Skottland sina egna whiskyproducerande regioner. Så vad skiljer en whisky som producerad i Islay från whisky som producerad i högländerna?

Scotch-whisky produceras på Islay

Detta är den första artikeln i en serie som utforskar de olika whiskyregionerna i Skottland. Vi har undersökt lågländerna, högländerna och Speyside samt öarna. Vi fokuserar oss på en ö – ön Islay. För att fullständigt uppskatta det unika med skotsk whisky så är det viktigt att man kan något om de olika regionerna.

Islay (uttalas ’AJ-lej’) är det sydligaste av Hebriderna. Den har högre koncentration av brännerier än någon annan ö med ungefär 8 destillerier. På grund av detta och på grund av den unika whiskyn som produceras så klassas Islay som en ö i sin egen rättighet. Whiskys producerad i Islay förknippas vanligtvis med en stark torvig smak. Islay producerar några av de bästa malt whisky från hela Skottland. Det var förmodligen i Islay whiskydestillering startade i Skottland.

Destillerier på Islay

Låt oss ta en kort resa på några av de mest välkända destillierna på Islay med början i norr och sedan och arbetar vi oss söderut.

Bunnahabhain

Bunnahabhain (uttalas ’BOON-a-havn’) producerar en mildare Islay single malt och har en mycket unik smak som skiljer sig från annan Islaywhisky. Det har producerat whisky sedan 1881.

Bowmore

Det äldsta destilleriet på ön och en av de mest populära Islaywhisky samt det andra bästsäljande whiskyt efter Laphroaig. Whiskyn som produceras är torvig – inte så lätt som Bunnahabhain och inte så intensiv som Laphroaig och Lagavullin. Det mesta av kornet som används är lokalt anskaffat samt så importera lite från fastlandet. De producerar många begränsade utgåvor whisky, med den dyraste som är Bowmore Trilogy – tre sällsynta whiskys som kostar £15,000.

Lagavulin

Whiskyn som destilleras här är några av de mest intensiva rökiga whiskyn en person kan smaka. Torven tas ifrån en lokal mosse som har mycket mörk torv. Whiskyn är en av de som de längst tid att destillera då den första destillation tar ca 5 timmar och den andra 9 timmar. Största delen av whiskyn säljs som maltwhisky och endast ca 2% behålls för blandning. Det är en av de sex klassiska maltena. Den brukade vara den bäst säljande Islaymalten tills Laphroaig tog över.

Laphroaig

(Uttalas ’La- FROYg’) För närvarande den bästsäljande Islaywhiskyn och den har nästan en kultstatus. Det finns verkligen inte en annan single malt som jämföras med Laphroaig. Den har en mycket stickande smak. Den har också kungliga anslutningar då den 15åriga single malten är Prins Charles favorit. De producerar även 27, 30 och 40 år gamla singelmalter som är sällsynta och dyra.

Sammanfattning

Islaywhisky är bland de bästa Scotchwhiskyn som finns. De har alla elementerna som folk förväntar sig av single malt med mycket tydligt torvig smak, fastän några av de mer stickande kan vara lite väl starka för vissa människor.