Campbeltown whisky – Whiskyregioner i Skottland

glen-scotia-campbeltown

När du tittat efter whisky på systembolaget eller på en whiskysajt online så har du har säkert märkt att whisky kategoriseras efter regioner. Så, vad skiljer en Campbeltown-whisky från whisky från alla de andra whiskyregionerna i Skottland?

Campbeltownwhisky

Detta är den sista artikeln i en serie som undersöker whiskyregionerna i Skottland. Jag har granskat låglandet, höglandet, Speyside, Islay och Islands-regionerna. Att förstå skillnaden mellan områdena är detsamma som att uppskatta det unika i skotsk whisky.

Campbeltown är en stad på Kintyrehalvön i västra Skottland. Det har en unik position eftersom det klassas som en egen region när det egentligen är en stad. Det brukade vara en av de mest produktiva whiskyregionerna i Skottland. Vid ett tillfälle fanns där 24 destillerier i drift så staden kunde med rätta kallas ”whiskyns huvudstad”. Under den stora depressionen i USA gick de flesta destillerierna i konkurs. Nu finns det bara ett fungerade destilleri kvar vilket ändå är en stor bedrift för en liten stad.

Det kustnära läget återspeglas i karaktären av whiskyn. De tenderar att vara torra och skarpa, med vissa producerade torviga upplagor.

Destillerier i Campbeltown

Glen Scotia

Det har bytt ägare ett antal gånger sedan det togs i drift 1832. Sist produktionen återupptogs var år 2000. De producerar viss whisky i begränsad upplaga. Whiskyn som tillverkas är kryddig med inslag av sherry. Verksamheten är liten med endast 2 personer som tillverkar whiskyn under 3 månader om året.

Glengyle

Whiskyproduktionen startades här 2004 – så deras första single maltwhisky kommer att finnas tillgänglig 2014. Whiskyn tillverkad här kommer att kallas Kilkerran.

Springbank

Det är en av de enda två whiskyproducenterna i Skottland som gör varje steg i tillverkningen av whiskyn. De odlar sina egna korn, mältar kornet på plats och tappar upp whiskyn på flaska. Det blir allt ovanligare att destillerier mältar sitt egna korn.

Detta destilleri tillverkar tre maltwhiskys från Campbeltown – Longrow, Hazelburn och Springbank. För att behålla skillnaderna mellan de olika whiskysorterna används tre destillationsapparter i olika kombinationer och torvmängden justeras. Longrow destilleras två gånger och har en stark torvsmak. Hazelburn saknar den torviga smaken, men destilleras tre gånger. Springbank är ett mellanting – de har torviga övertoner och destilleras två och en halv gång.

Springbank tillverkar whisky på fat som använts för bourbon- och sherrytillverkning. Numera experimenterar de med romfat.

Sammanfattningsvis

Även om många förbiser Campbeltown så producerar de några utmärkta whiskys med egenskaper och smaker som inte återfinns i andra single malt whiskys. Även om det bara beror på det faktum att så många whiskysorter tillverkades här förr i tiden och arvet fortsätter så förtjänar Campbeltown ett ordentligt erkännande som whiskyregion.

Skotsk whisky och single malt-whisky kan vara ett fascinerande ämne. Du kan lära dig mer genom att besöka hemsidor som behandlar hur denna produkt tillverkas.